Brukte «speed dates» for å ansette riktig

Gjennom «speed dates» med potensielle kandidater, sikret lederen for Infotjenesters kundesenter at de ansatte en person med riktig personlighet. 

Sist oppdatert 20.05.2019

«Hire for attitude, train for skill» er det noe som heter. Denne filosofien var helt sentral da lederen for Infotjenesters kundesenter, Mona Schau, trengte en ny medarbeider.Til stillingen på kundesenteret var det ekstra viktig å finne en person som passer godt inn i teamet, og som liker å jobbe med mennesker.

- Jeg er veldig opptatt av å ha riktig personlighet i denne rollen. Mye kan trenes, men personligheten må være på plass, sier Schau.

Alternativ stillingsannonse

Schau var en av lederne som delte sine erfaringer rundt rekruttering i et webinar i leder.no sin webinarserie for ledere. Der fortalte hun blant annet om sin erfaring med å bruke «speed dates» i rekrutteringen. 

- Siden vi skulle ha en litt annerledes rekrutteringsprosess, ønsket vi også en alternativ stillingsannonse. Derfor laget vi en video av teamet, som fortalte litt om oppgavene sine, arbeidsmiljøet og hvordan arbeidsdagene ser ut. På den måten kunne kandidatene få en forsmak på om jobben passet for dem.

- Deretter satte vi av en ettermiddag hvor vi ba folk komme for en 15 minutter «speed date». Der skulle de fortelle litt om hvem de er. De fikk også spørsmål om hva de tenker om fremtidens kundeservice, slik at vi kunne finne ut om de er nyskapende og innovative i måten å tenke på, sa Schau i webinaret.

I tillegg til at de ansatte måtte fortelle litt om seg selv, valgte Schau å stille et ekstra spørsmål som skulle si noe om personligheten: Har du noen hemmelige talenter eller partytriks du enten vil fortelle om eller vise oss?

Involverte hele teamet

Mona Schau valgte å ta med kollegene på teamet i hele ansettelsesprosessen, fra start til mål.

- Det er viktig å ha med HR for å få det overordnede perspektivet, men jeg liker også å ha med teammedlemmene i en ansettelse, siden det er de som skal jobbe med denne nye ansatte hver eneste dag. Fordelen er at teammedlemmene kan stille spørsmål direkte til jobbsøkeren, og at jobbsøkeren kan stille spørsmål til teamet, kjenne på kjemien og se om de passer inn i gruppa.

Ser du noen ulemper ved å inkludere teamet i ansettelsesprosessen?

- Det kan bli en ulempe hvis teammedlemmene har hver sin favoritt, da det til syvende og sist er mitt ansvar som leder å avgjøre hvem vi skal ansette. Det viktige er å ha en god og åpen dialog med teamet, begrunner avgjørelsen, og skape forståelse for hvorfor en kandidat ble foretrukket foran en annen, så ingen føler at de har blitt hørt mindre enn andre, sier Mona Schau.