Fri til skole- og barnehagestart

Mange ansatte trenger i disse dager fri for å følge sine barn til første dag på skolen eller tilvenning i barnehagen. Men har de krav på fri? 

I disse dager er det mange barn som har sin første dag på skolen og i barnehagen. Ved tilvenning i barnehagen er det vanlig at en eller begge foreldrene er tilstede flere dager, mens det ved skolestart er vanlig at foreldrene er med den første dagen.

Dermed er det mange medarbeidere som har behov for fri. Spørsmålet er om de har krav på dette.

- Arbeidsmiljøloven sier ingenting om permisjon ved barnehage- eller skolestart, så den ansatte har ikke lovfestet rett til fri i disse situasjonene. Likevel er det mange som får fri med eller uten lønn til skole- og barnehagestart. Det kan enten være fordi det er regulert gjennom tariffavtaler, eller fordi det er praksis eller regler som gjelder i den enkelte virksomhet, sier Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh.

Hun understreker at dersom virksomheten ikke er bundet av avtaler som gir rett til fri, så er det opp til virksomheten å avgjøre om de ønsker å være fleksible og innvilge permisjon med eller uten lønn når en ansatt trenger fri i forbindelse med skole- og barnehagestart.

Ta kunnskapstest:

Sjekk om du tar riktig avgjørelse i disse 8 situasjonene:

Opprett gratis brukerkonto for å ta testen!

Knut Arild Vold

Journalist

Knut Arild er journalist og ansvarlig for det redaksjonelle innholdet på leder.no.

Opprett en gratis brukerkonto på Leder.no

Opprett bruker